Candidats/es 2019: Daniel Raventós

gallery/fotodanielraventós
Daniel Raventós Pañella (Barcelona, 1958) és doctor en Ciències Econòmiques, professor titular de Sociologia a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i membre del grup d'investigació GREECS (Grup de Recerca en Ètica economicosocial i Epistemologia dels Ciències Socials).

Va ser militant de la Lliga Comunista Revolucionària des dels 19 anys fins a la desaparició d'aquest partit l'any 1991. També va ser escollit membre de l'executiva nacional de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya a finals del 1987, en el IV Congrés, com un dels representants de l'esquerra sindical. Més o menys pel mateix temps va ser director de la revista política Demà. Va pertànyer al Consell Editorial de la revista Viento Sur fins a l'any 2003. És membre fundador, l'any 2005, i forma part del comitè de redacció de la revista Sin Permiso de la que n'és editor general l'Antoni Domènech, amb qui té una estreta relació personal, política i acadèmica.

Actualment és el president de la Xarxa Renda Bàsica, secció oficial de la Basic Income Earth Network (BIEN) i coordinador de la web d'aquesta associació, havent dedicat diversos treballs a la renda bàsica i a la teoria normativa republicana. També és membre del Consell Científic d'ATTAC a Catalunya i Madrid, de diverses fundacions (Nous Horitzons e Instituto del Sur, entre d'altres) així com de l'International Board de la BIEN i de l'International Advisory Board de la revista Basic Income Studies.

Ha estat conferenciant invitat a distintes universitats europees i americanes i és un dels introductors de la proposta de la Renda Bàsica. Fou un dels fundadors de la Xarxa Renda Bàsica l'any 2001, essent-ne el seu president des de llavors. Dedica bona part de la seva activitat a la promoció pública de la Renda Bàsica, així com a l'edició i organització de la revista Sin Permiso

Llibres:

Raventós, Daniel (1999): El derecho a la existencia, Barcelona, Ariel.

Raventós, Daniel (coord.) (2001): La Renta Básica. Por una ciudadanía más libre, más igualitaria y más fraterna, Barcelona, Ariel.

Raventós, Daniel (2007): Basic Income. The Material Conditions of Freedom, London, Pluto Press.

Raventós, Daniel (2007): Las condiciones materiales de la libertad, Barcelona, El Viejo Topo.

En col·laboració amb J. Arcarons, À. Boso i J.A. Noguera (2005): La Renda Bàsica de Ciutadania. Una proposta viable per a Catalunya, Barcelona, Mediterrània- Fundació Jaume Bofill.

Editat amb David Casassas (2011): La renta básica en la era de las grandes desigualdades, Barcelona, Montesinos.

Raventós, Daniel (2012): ¿Qué es la Renta Básica? Preguntas (y respuestas) más frecuentes, Barcelona, El Viejo Topo

Raventós, Daniel (2017): Renta básica contra la incertidumbre, RBA.

En col·laboració amb J. Arcarons i L. Torrens (2017): Renta Básica Incondicional. Una propuesta de financiación racional y justa, Ediciones del Serbal.

En col·laboració amb Julie Wark (2018): Against Charity, Counterpunch.