Candidats/es 2019: Laura Borràs

gallery/fotoborràs
LAURA BORRÀS CASTANYER (Barcelona, 1970) és llicenciada en Filologia Catalana (1993) i doctora cum laude en Filologia Romànica (1997) per la Universitat de Barcelona per la tesi Formes de la follia a l’Edat Mitjana.

Estudi comparat de textos literaris i representacions iconogràfiques (publicada com a assaig a Més enllà de la raó, Barcelona, Quaderns Crema, 1999), amb títol de Doctorat Europeu (1997) i Premi Extraordinari (1998) de la Divisió de Ciències Humanes i Socials de la Universitat de Barcelona.

Des de fa 24 anys és professora a la Universitat de Barcelona on ensenya Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i també és professora del Màster de Formació del Professorat del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura. Els darrers 17 anys ha combinat aquesta docència amb l’e-learning i el blended learning de literatura com a professora agregada de la UOC en les llicenciatures d’Humanitats i Filologia i als Estudis d’Arts i Humanitats, desenvolupant-hi el terreny de l’Open and Distance Learning (ODL). Des del 2007 és la Directora Acadèmica del Máster en Literatura en l’era digital de la Universitat de Barcelona: http://www.il3.ub.edu/es/master/master-literatura-era-digital.html. El gener de 2013 va ser nomenada pel Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, Directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) on, fins el gener de 2018, ha impulsat la creació del portal de les lletres catalanes: www.lletrescatalanes.cat (traduït també al castellà i a l’anglès). Des de gener de 2018 és Diputada del Parlament de Catalunya per “Junts per Catalunya”, la llista del President Carles Puigdemont. I, des de juny de 2018 és Consellera de Cultura del Govern de la Generalitat de Catalunya presidit per Quim Torra.

Els seus camps d’interès són múltiples i variats, des de la literatura medieval a la més recent literatura electrònica, passant per les interrelacions entre la miniatura i el text en el marc de la bogeria medieval o l’estudi del mite de Don Joan en la literatura, la música i el cinema. Ha publicat nombrosos llibres, articles i treballs sobre literatura contemporània, teatre, cinema i literatura, molts dels quals inclouen, de manera destacada, una reflexió sobre l’escriptura i la lectura en l’era digital i l’estudi de les noves textualitats electròniques. S’ha especialitzat en la difusió de la literatura en entorns digitals, particularment les xarxes 2.0 i en la docència amb l’ús de tecnologies digitals (Bits de literatura: https://www.educaixa.com/ca/-/bits-de-literatura-la-importancia-de-leer-los-clasicos ). Fa formació de docents en l’àmbit nacional i internacional i és requerida a participar com a experta en comissions d’abast mundial (USA, Canadà, Mèxic, Itàlia, Bèlgica, França, Anglaterra, Noruega, Finlàndia, Brasil, etc.)

Ha estat guardonada per la seva trajectòria amb la Distinció de Jove Investigador de la Generalitat de Catalunya (2001-2005) i des del 2000 dirigeix el grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya (SGR 2009-529, 2005-00332) HERMENEIA (www.hermeneia.net), que estudia les connexions entre els estudis literaris i les tecnologies digitals i està format per professors de diverses universitats europees i americanes. Va ser la Directora Acadèmica d’OFELIA (Organització Filològica d’Estudis Literaris i Artístics, www.ofelia.cat) durant els anys que va ser vigent el projecte (2009-2013) i ha estat Presidenta de l’E-poetry 2009 que va tenir lloc a Barcelona, així com guest editor del Vol II de l’antologia Electronic Literature Collection, juntament amb Rita Raley, Talan Memmott i Brian Kim Stefans. També és membre de l’Internacional Literary Advisory Board de la Electronic Literature Organization (ELO), membre i professora del Programa de Doctorat Europeu Cultural Studies in Literary Interzones, Erasmus Mundus Joint Doctorate (EMJD/ University of Bergamo), de l’Erasmus Intensive Program on European Digital Literatures que coordina la Université Paris 8, així com membre del jurat del Premi Sant Jordi de novel·la, del Premi Ramon Llull i del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Durant els cursos 2010-2011/2011-2012 ha estat Visiting Professor de la Kingston University a Londres. Durant l’any 2012 va ser nomenada Comissària del Centenari Sales, Calders, Tísner per la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament de Barcelona (Vegeu memòria de l’any: MEMÒRIA completa de l'any literari Sales-Calders-Tísner.), l’any 2016 va ser la comissària de l’Any Caterina Albert/Víctor Català i el 2018 de l’Any Montserrat Abelló.

Ha pronunciat conferències en diferents universitats del món entre les que destaquen Cornell University (New York, USA), Université Paris 8 (França), Brown University (Providence, USA), University of Jväskylä (Finlàndia), Universidad de Siegen (Alemanya), Maryland Institute for Technology in the Humanities (MITH) de la University of Maryland (Baltimore, USA), Washington State University (Vancouver, USA), Università degli Studii di Bergamo (Itàlia), Universidade Federal Fluminense (Brasil), Universidad de Puebla (Mèxic), University of Bergen (Noruega), Queen Mary University of London (Regne Unit), Greek Open University (Grècia), Universidad de Guadalajara (Mèxic), Kingston University, Londres (Regne Unit), Università di Sassari (Itàlia), Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ, Brasil), University East London (Regne Unit), Universidad Autónoma de México (Mèxic), Université de Rennes (França) i a Espanya: Universidad Complutense de Madrid, Universidad de Santiago de Compostela, Universidad de la Coruña, Universidad de Vigo, Universidad de Salamanca, Universidad de Castilla La Mancha (Toledo, Albacete), Universidad de Granada, Universidad de Huelva, Universidad de Málaga, Universidad de Jaén, Universidad Carlos III, Universidad de Alcalá de Henares, Universidad de La Rioja, Universidad Internacional Menéndez Pelayo (Santander), Universidad de Gijón, La Laboral, Universidad de Murcia, Universitat d’Alacant, Universitat de València, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat de les Illes Balears (Campus Mallorca, Menorca i Eivissa), Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Lleida, Universitat de Girona, Universitat de Barcelona, Universitat Autònona de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull i Universitat Oberta de Catalunya.

Entre les seves darreres publicacions destaquen:

- Laura Borràs, La literatura en un tuit, Símbol editors (2017).

- Laura Borràs, Clàssics moderns, Ara Llibres (2013).

 

-Laura Borràs (ed.), Under construction: Literatures digitals i aproximacions teòriques, UIB, (2012).

- Laura Borràs, Dos amants com nosaltres, Ara Llibres (2012).

- Laura Borràs, Territorio hipertextual: lectura y enseñanza 2.0 en Leer hipertextos, Antonio Mendoza (coord); Octaedro (2012).

- Laura Borràs, Per què llegir els clàssics avui, Ara Llibres (2011).

- Laura Borràs i Raffaele Pinto (eds.), Las metamofosis del deseo. Seminario UB de Psicoanálisis, Literatura y Cine (I), Sehen, 2011.

- E-Literature in Bytes and in Paper: The Digital Revolution in Contemporary Literature from Spain http://hispanicissues.umn.edu/assets/doc/10_BORRAS.pdf  dins de Castillo, D. & Henseler, C: Hybrid Storyspaces: Redefining the Critical Enterprise in Twenty-First Century Hispanic Literature “Hispanic Issues On Line” 9 (2012).

- “Leer literatura (en) digital: una historia de re-mediaciones, desplazamientos y contaminaciones”, Arizona Jounal of Hispanic Cultural Studies (AJHCS), núm. 14, 2010.

-“Literatura Digital 2010. La Incubadora”, Quimera, núm. 325, desembre 2010.

-“ L’escriptura literària en l’era digital” dins del Dossier “La cultura en l’era digital”, Cultura, núm. 7, novembre 2010.

-“ De l'art si je veux”, Literatura sense papers: escriptures, art i entorn digital, Illes Balears, UIB, 2010.

-“Teaching Literature in a Virtual Campus: Uses of hypertext”, Teaching Literature at a Distance, Londres, Continuum, 2010.

-Laura Borràs, Talan Memmot, Rita Raley, Brian Kim Stefans (ed.), Electronic Literature Collection, vol. II, ELO, 2010.

-“Programming words”, Barcelona INK, Barcelona, 2010.

-The Global Poetic System. A system of Poetical Positioning (con Juan B. Gutiérrez), Jörgen Schäfer, Peter Gendolla (eds), Beyond the screen. Transformations of Literary Structures, Interfaces and Genres. Verlag, Transcript, febrer de 2010.

-“Les obres arbres de Perejaume. Un particular modus scrivendi”, Les obres arbres, 2009, Can Sistaré, pp. 8-12.

-“Electronic Literature as an Information System” (Laura Borràs, Juan B. Gutierrez Mark C. Marino & Pablo Gervás) dossier especial Visionary Landscapes - Summer 2009, Hyperrhiz.

-“Libros informáticos, libros posinformáticos: formas de lo literario en la era digital. Muestra de tecnologías literarias catalanas contemporáneas”, article a la revista de la UNAM “Versión”, tardor 2009, pp. 49-76.

-“Literatura i tecnologia. Ha perdut els papers, la literatura?”, dins Mercê Picornell & Margalida Pons (eds.), Literatura i cultura: aproximacions comparatistes, 2009, pp. 165-187.

-“Ciberteatro. Posibilidades dramatúrgicas en la era digital”, dins Carmen Becerra (ed.), Lecturas: Imágenes. Cine y Teatro, Editorial Academia del Hispanismo, 2009, pp. 33-46.

-“La germana, l’estrangera: continuïtats i ruptures en Maria Mercè Marçal” dins “Reduccions”, març de 2008, núm. 89-90, pp. 241-261.

-J. Malé & L. Borràs (ed.), Poètiques catalanes del segle XX, Barcelona, Editorial UOC, 2008.

-“Una poètica de la tristesa”, J. E. Adell & S. Abrams (ed.), L'única certesa... Primer Simposi Màrius Sampere, Barcelona, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Publicacions de l'Abadia de Montserrat, pàg. 87-99, 2008.

-“Pero, ¿hay realmente un cambio de paradigma? Un análisis apresurado mientras la literatura pierde los papeles”, A. Sanz & D. Romero (ed.), Literaturas del texto al hipertexto, Madrid, Anthropos, pàg. 273-289, 2008. ISBN: 978-84-7658-888-8.

-“Género y ciberespacio. Ciberfeminismo y cibercultura”, I. Clua (ed.), Género y cultura popular, Bellaterra, Edicions UAB, pàg. 229-261, 2008.

-“Lit[art]ure: la literatura en tiempos de Internet”, dossier especial “Nuevas tecnologías narrativas” de la revista Quimera (num. 290, enero 2008).

-“Lector in machina” dins A. Sanz & D. Romero (eds.), Literatures in the Digital Era. Theory and Praxis, Cambridge, 2007, pp. 123-149.

-“Studying Philology today: a poetics of composition and recompositions”, Arts and Humanities in Higher Education, volume 6 issue 3, p. 273-287, 2007.

-“Epidemiologia de les idees: la intel·ligència col·lectiva, la contaminació “ideal” o els virus de les idees”, Intel·ligència col·lectiva. Noves fronteres de la ciència, l'art i el pensament, Barcelona, KRTU, 2007.

-“Cap a una nova concepció dels estudis literaris en l'espai europeu d'ensenyament superior (EEES)”, UOC papers. Revista sobre la societat del coneixement, núm. 4, 2007.

-“E-teaching and Literary Studies. Towards a New Culture of Teaching”, The Aesthetics of Net Literature: Writing, Reading and Playing, Peter Gendolla & Jörgen Schäfer (eds.), pp. 333-354.

-Laura Borràs (ed.), Dossier “Catalan Ergodic Literature”, dins Markku Eskelinen & Raine Koskimaa (ed.). Laura Borràs Castanyer (ed.), Testualità elettroniche. Nuovi scenari per la letteratura, col·l. Gli Strumenti, Serie Gialla [23], Edizioni B.A. Graphis, 2006, p. 3-10.

-“Teorie letterarie e sfide digitali”, en Laura Borràs Castanyer (ed.), Testualità elettroniche. Nuovi scenari per la letteratura, col·l. Gli Strumenti, Serie Gialla [23], Edizioni B.A. Graphis, 2006, p. 11-72.

-“Cómo analizar la nueva literatura. La crítica ante la creación literaria para la red”, Las nuevas profesiones de las lenguas, resultat dels XII Cursos Superiores de Filología- Universidad Complutense de Madrid (31 de març – 29 d’abril 2006), Liceus, Madrid, pp. 67-78. ISBN 84-9822-032-7.

-“L’eròtica de la lectura”, AA.VV. L’escriptura i el llibre en l’era digital, Barcelona, KRTU - Generalitat de Catalunya, 2006, pp. 194-212. ISBN 84-393-7052-0.

-“Apología de la brevedad: Intermínims de navegació poètica o la tentación del silencio”,Casatomada, núm. 5, Palma de Mallorca, desembre 2005.

-“Nicolas Clauss' Art if I want”, Dichtung Digital, Issue 2/2005.

-Laura Borràs (ed.) Textualidades electrónicas, Barcelona, Ediuoc, 2005.